Aanbod, lid worden en verzekering

Lid worden

Wil je deel uitmaken van de Transplantoux familie of aan één van onze activiteiten deelnemen? Vind je Transplantoux een mooie en sympathieke organisatie? Wil je op de hoogte gehouden worden van ons wetenschappelijk onderzoek? Word dan lid van Transplantoux!

Transplantoux is er voor getransplanteerden, personen in dialyse en levende donoren, hun familie en vrienden, maar evengoed voor familie van donoren, sympathisanten, gezondheidswerkers en wetenschappers. Iedereen is welkom, voor ieder heeft Transplantoux een aanbod.

Het lidmaatschap van Transplantoux biedt je veel mogelijkheden. Transplantoux biedt ook een steunend lidmaatschap aan voor wie onze werking dat extra duwtje in de rug wil geven.

Wens je vooraf meer informatie over je lidmaatschap of heb je andere vragen, dan kan je ons altijd contacteren.

 

Ben je getransplanteerd of levende donor?

Het is belangrijk dat je als getransplanteerde of levende donor goed opgevolgd wordt. We vragen je daarom om als lid jaarlijks na het aankopen van je lidmaatschap contact op te nemen om je Coachbox account en koppelingen in orde te maken. 

We raden aan op de dienst Cardiologie een afspraak te maken voor een inspanningsproef. Wil je meer info neem even contact met ons op. 

Wens je je in te zetten als (para-) medisch begeleider?

Heb je een medische achtergrond en wil je tijdens een van onze evenementen een getransplanteerde begeleiden, neem dan zeker contact met ons op.

Transplantoux voorziet ook in opleiding en workshops om je als (para-)medische begeleider bij te scholen.

ENKELE VOORDELEN VAN HET LIDMAATSCHAP:

Word lid en beweeg met ons mee! 

Geniet kortingen op onze begeleiding, kledij, activiteiten én sportattributen.

Verzekering

Als lid van Transplantoux geniet je van de sportverzekering en de leden voordelen van Sporta. Je kan je lidnummer van sporta terug vinden in je Transplantoux Twizzit profiel. 

De Sporta verzekering geldt niet alleen voor activiteiten in clubverband, Je geniet ook van een individuele 24-urenverzekering als je op eigen initiatief gaat wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, fitnessen, rolschaatsten en/of yoga doet. Risicosporten zijn uitgesloten van deze verzekering.

Wil je meer info dan kan je op de site van sporta terecht 

Nieuwsbrief

Tweewekelijks is er een TPX nieuwsbrief met een overzicht van activiteiten en belangrijke info. Tips en tricks voor een gezond, evenwichtig en sportievere levensstijl. 

Voordelen bij onze partners

  • Kledij van Transplantoux bij Vermarc aan netto prijzen
  • Polar hartslagmeters aan -10%
  • Korting van 10% bij aankopen online bij Bike Repblik
  • Korting van 6% bij aankopen online voor sportvoeding van 6D sportsnutrition

Tussenkomst Mutualiteit

Nagenoeg alle mutualiteiten geven een tegemoetkoming. Lees er meer over via deze link.

Aanbod per afdeling

Niet iedereen sport of beweegt op dezelfde manier, met dezelfde intensiteit of op dezelfde locatie. Sommige leden hebben hun transplantatie al jaren achter de rug en hebben al heel wat getraind, anderen zetten hun eerste sportieve stappen in hun nieuwe leven. Om zowel qua aanbod als qua locatie wat diversifiëring te brengen in de activiteiten werden daarom binnen de werking van Transplantoux verschillende afdelingen opgericht.

De afdelingen hebben hun eigen voorzitters en bestuur, binnen de bredere context van Transplantoux. Vier keer per jaar komen de afdelingsbesturen samen met het bestuur van Transplantoux om de gemeenschappelijke lijnen uit te zetten, om samen terug te kijken én vooruit te kijken.

We stellen onze afdelingen graag aan je voor!

De Vlaanders

De Transplantoux afdeling ‘De Vlaanders’ is vooral bekend om zijn tweejaarlijkse ‘TransplantouR’. De tocht werd voor het eerst ingericht in mei 2016, waarbij gefietst werd van UZ Gent naar AZ Groeninge in Kortrijk. De wandelaars maakten een wandeling in de omgeving van UZ Gent. In 2018 verkenden fietsers en wandelaars de omgeving van Brugge en het Zwin. Jammer genoeg kon de editie van 2020 niet doorgaan wegens de coronamaatregelen.

Daarnaast bieden we wandel- en fietstochten aan ter voorbereiding van evenementen zoals de tweejaarlijkse beklimming van de Ventoux, de TransplantouR of grote wandeltochten zoals die naar Compostella, en dit alles zowel voor gevorderden als voor starters. Ook organiseren we regelmatig infoavonden in ziekenhuizen over onze activiteiten voor getransplanteerden.

Samen vormen we een echte familie, met zowel getransplanteerden, levende donoren als familieleden. De waarde en visie van Transplantoux dragen we hoog in het vaandel: gezond leven door te bewegen en te sporten, en dit op ieders niveau…

”De leute moet er zijn”, samen uit, samen thuis.

Vlaams-Brabant & de Kempen

Transplantoux moedigt mensen na een orgaantransplantatie aan om gezond te bewegen, te sporten en actief te zijn. Samenzijn, gezelligheid en ondersteuning staan centraal tijdens deze activiteiten en houden het lichaam, het orgaan en de geest gezond voor iedereen.

Daartoe draagt ook de afdeling Transplantoux Vlaams-Brabant en Transplantoux Kempen bij door het aanbieden van een mooi programma in de agenda van Transplantoux, naast de andere afdelingen, het hele jaar door.

Fietsen, wandelen en andere activiteiten in de prachtige Groene Gordel, in het Hageland van Vlaams-Brabant en in de Antwerpse Kempen. Een mooi aanbod om ook jou te betrekken en te verbinden met Transplantoux. We bieden wandelingen aan voor starters, we fietsen onze eigen routes of sluiten aan bij georganiseerde fietstochten. Daarnaast organiseren we ook andere sportieve en sociale activiteiten zoals petanque, zoektochten of zelfs muziekoptredens.
Voor alle informatie en inschrijvingen kan je via de website agenda van Transplantoux inloggen en doorklikken op de gewenste datum en activiteit. Voor sommige activiteiten is een bijdrage voorzien. Je ontvangt dan ook alle gegevens na inschrijving.

Young Transplantoux

Bij kinderen merken we nog vele onzekerheden zoals “Kan ik wel sporten?”, “Mag ik dat wel?”, “Is dat niet te zwaar?”, … Ook bij ouders horen we deze vragen regelmatig. Dit is de directe insteek voor Young Transplantoux.

Young Transplantoux is een afdeling van Transplantoux, met dezelfde missie en visie: kinderen en ouders motiveren, inspireren, informeren, aanzetten tot beweging en een community opzetten.

Concreet willen we een tweetal activiteiten per jaar doen, al dan niet in samenwerking met andere fondsen.  Geen grote activiteiten, we gaan niet de Mont Ventoux op fietsen, maar eenvoudige dingen:  wandelen, fietsen, kajakken, speurtochten, touwenparcours, strandspelen, … .

Daarnaast willen we hard inzetten op informatie. De “Young Transplantoux Academy” zal een jaarlijks terugkerend mini symposium zijn, steeds gekoppeld aan activiteiten voor kinderen.

Het doel van de “Young Transplantoux Academy” is informatie geven, antwoorden bieden op vragen die ouders van een getransplanteerd kind hebben en lotgenoten samenbrengen.

 

Limburg

In 2013, in de schaduw van de Mont Ventoux, werden de plannen gesmeed om te blijven fietsen en/of te wandelen, in eigen provincie, onder de vlag van Transplantoux. Enkele maanden later was de afdeling Limburg een feit!

Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gratis cardiotraining aangeboden door Karteria te Paal of kan er deelgenomen worden aan andere groepslessen. Elke  vierde zondag van de maand wordt er gewandeld langs Limburgse wegen.

Vanaf maart (als het weer het toelaat) kan er tijdens de week gefietst worden op het circuit van Zolder. Tijdens het weekend wordt er, gezamenlijk, deelgenomen aan georganiseerde toertochten of worden eigen gemaakte tochten gefietst.

Ondertussen hebben we tal van jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Spinningmarathon (einde winterseizoen), de Eifelstage, de 12 uur van Zolder en de Transplantoux Classic (laatste zaterdag van augustus). 

 

Wandelteam

Transplantoux Wandelteam Plus is de wandelafdeling die aan de basis ligt van ‘het wandelgebeuren’ binnen Transplantoux. Het begon allemaal in 2012 met een weddenschap dat we nooit de Mont Ventoux al wandelend op zouden geraken. Ondertussen hebben we al meerdere keren de berg overwonnen. We houden een wandelritme van één zondag per maand aan, het hele jaar door. In 2021 is dit altijd de tweede zondag van de maand: alle wandelingen kan je terugvinden op de website van Transplantoux zelf.

De wandelafstanden kunnen verschillen: doorgaans liggen ze tussen de 12 en 25 kilometer. Het gaat zowel bergop als bergaf, door modder en zand, in de regen of storm: niets houdt ons tegen. We blijven dan ook bewegen met enthousiaste getransplanteerden tussen de 21 en 91 jaar oud, in gezelschap van hun familie, naasten en vrienden, … Het Wandelteam Plus is bij wijze van spreken de moederafdeling, voor wie geen grenzen bestaat. In tegenstelling tot de lokale wandelgroepen, stappen wij samen met een stevige pas doorheen gans België.

Naast onze zondagswandelingen gaan we ook “meerdaags”. Traditioneel nemen we in augustus deel aan de vierdaagse van de IJzer. Sinds 2016 ondernemen we om de 2 jaar een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. We wandelen de laatste 100 km in 5 dagen, en dit telkens vanuit een andere vertrekplaats. Een unieke, onvergetelijke ervaring! In 2021 zullen we opnieuw de legendarische Mont Ventoux beklimmen en organiseren wij hiervoor de voorbereidingswandelingen.

We zijn een heel diverse en kleurrijke groep, waar bewegen en plezier maken op de eerste plaats staat, en waar reeds tal van mooie vriendschappen zijn onstaan door de jaren heen. Daarnaast hebben we ook oog voor elkaars zorgen en problemen, bieden we een luisterend oor en steunen we elkaar door dik en dun! Kortom: bewegen, contacten leggen met lotgenoten en plezier maken zetten wij om in de praktijk. Iedereen is van harte welkom. We zien jullie graag op één van onze volgende wandelingen!

 

Triatlon Team

Mensen brengen triatlon nogal vaak rechtstreeks in verband met “presteren”, met “sterke atleten”, met “onmogelijke uitdagingen”, terwijl men die vooroordelen eigenlijk aan de kant moet schuiven. Vanuit een juiste benadering is  triatlon eigenlijk de perfecte sport om enerzijds een leven lang actief te kunnen blijven, aangezien de sporten die je oefent bij uitstek ‘gezondheidssporten’ zijn.  

Met Transplantoux nemen we ieder jaar deel aan de prachtige Zwintriatlon in Knokke, een echte traditie ondertussen. Tijdens de individueel opgebouwde voorbereiding worden trainingen stelselmatig opgeschroefd. Een aantal ijkpunten tijdens het programma zorgen helemaal voor een rustige opbouw. Transplantoux zorgt ook voor de nodige begeleiding en ondersteuning. Wie schrik heeft dat hij of zij na transplantatie niet in open water mag zwemmen omwille van infectiegevaar, kunnen we geruststellen. Een organisatie is verplicht om de waterkwaliteit op voorhand te controleren. En wij krijgen de resultaten van deze analyse binnen voor we in het water duiken.

 

Jaarlijkse evenementen

Transplantoux Classic

Eén van onze paradepaardjes is onze eigen Transplantoux Classic

Dit is een fiets- en wandelhappening doorheen het prachtige Haspengouw voor zowel getransplanteerde als niet-getransplanteerde deelnemers, van de recreatieve tot zeer geoefende fietser of wandelaar, voor gezinnen en kinderen. 

Fietsers kunnen kiezen uit vier tochten, van 25 tot 155 km. Wandelaars kiezen voor een korte of lange wandeling.

Belgian Transplantoux Games

Het is belangrijk om zoveel mogelijk getransplanteerde en dialyse patiënten aan het bewegen te krijgen/houden en de drempel te verlagen om te sporten.  

Naast de gekende wandel- en fietsactiviteiten die Transplantoux aanbiedt willen we ons aanbod verbreden en opschalen.

Op 20 en 21 september 2024 zal Leuven het decor zijn voor de eerste Belgische Transplant Spelen.

 

Op deze dag kan iedereen kennis maken met nieuwe sporten tijdens initiaties maar kan je ook als geoefende sporter in competitie gaan met andere.

Naast de nieuwe sporten zal er voor onze basis ook een mooi aanbod zijn voor onze bewegers met een Healty Walk en een fietstoer door Leuven

De 14 geprogrammeerde sporten van de World Transplant Games komen aanbod.

Atletiek, volleybal, basketbal, voetbal, bowling, tennis, zwemmen, triatlon, petanque, tafeltennis, golf, darts, badminton en fietsen.

Transplantoux biedt de perfecte mogelijkheid om meer beweeg activiteiten aan te bieden, zowel in groepsverband als op individueel niveau.

Meer info kan je hier vinden