Transplantoux in de media

Een verzameling nieuwsfragmenten en reportages over Transplantoux

We schrijven 18 december 2016, een memorabele dag op de Schorre in Boom in kader van Stubru ‘De Warmste Week’

In 2014 droomden enkele getransplanteerden van een nieuwe uitdaging: deelnemen aan een triatlon. Vijf geselecteerde getransplanteerden werden 9 maanden lang optimaal medisch en sportief voorbereid door UZ Leuven en de Bakala Academy. Iedereen verlegde zijn eigen grenzen; voor sommigen een ⅛ triatlon, voor anderen een ¼ triatlon. Ongelooflijk tevreden blikken ze allen terug op hun sportieve avontuur en dragen ze deze prestatie op aan hun donor en aan de mensen die in hun kunnen geloofden! Deze prestatie toont aan dat getransplanteerden, mits een correcte medische en sportieve voorbereiding en begeleiding, hun eigen grenzen kunnen verleggen en tot grootse prestaties in staat zijn. De deelnemers mogen terecht fier zijn op hun prestatie!

(reportage niet meer beschikbaar)

Transplantoux in het VTM nieuws: “Op 22 juni 2013 hebben zo’n 2500 Vlamingen de Mont Ventoux beklommen, in het zuiden van Frankrijk. Onder hen een speciale groep van 140 patiënten, verplegers en artsen van het UZ in Leuven. De patiënten hebben allemaal een orgaantransplantatie ondergaan. Voor hen was de beklimming een zware beproeving.”

In 2013 werd een mooie reportage gemaakt voor Vive le Velo over de verovering van de Mont Ventoux.  Hendrik Derammelaere, die sinds 2005 met een ruilhart door het leven gaat, was hierin een opvallende figuur. Liefst twee keer is hij die zonnige junidag de berg opgegaan.  Een eerste keer per fiets, om zijn hartdonor te bedanken. En daarna nog eens te voet, speciaal voor zijn zieke zoon die ook op een donorhart wacht.

https://vimeo.com/429241143

De getuigenis van Koen Kemseke op Radio 2 in Avondpost, met champagne voor Prof.dr. Van Cleemput. #avondpost/de-kwart-voor-zes-fles 2013

Op 8 juni 2011 werd een reportage over het Transplantoux project uitgezonden op VTM.  Het Telefacts team volgde Bart en Dave op weg naar de kale berg.  Dertig getransplanteerden beklommen vorig weekend de legendarische Mont Ventoux, de reus van de Provence. Een opzienbarende fysieke prestatie voor mensen die na hun transplantatie van nul moesten herbeginnen.  Bart kreeg 2 jaar geleden een nieuw hart.  Hij rijdt naar boven samen met de verpleegster die hem in het ziekenhuis begeleidde. “Ik hoop dat je op die berg zal zien dat er ook een leven is na een transplantatie.”  Dave is een mucopatiënt en kreeg 2 nieuwe longen. “Ik kon niks meer. Mijn longen waren op. Elke inspanning was er één teveel.” Dave heeft zich goed voorbereid, maar weet niet of hij de top haalt: “Na mijn eerste trainingsrit, wou ik afbellen. Maar mijn vrouw zei: niet opgeven.