top of page

Jo Emmers (51) kreeg een nieuwe nier en neemt deel aan eerste Belgian Transplant Games in Leuven: “Ik heb een lange weg afgelegd, en dit is een mooi, nieuw doel”

claudiavanhove

Jo Emmers (51) neemt na niertransplantatie deel aan eerste Belgian Transplant Games © Vertommen
Jo Emmers (51) neemt na niertransplantatie deel aan eerste Belgian Transplant Games © Vertommen

De Belgian Transplant Games worden dit weekend voor de eerste keer georganiseerd. In Leuven zullen atleten die in het verleden een orgaantransplantatie hebben ondergaan, het tegen elkaar opnemen in verschillende sportdisciplines. Deelnemer Jo Emmers (51) uit Oud-Heverlee gaat sinds 2009 door het leven met een getransplanteerde nier. “Ook na een transplantatie kan je nog volop bewegen en gezond leven.”

Joris Smets 23-09-24, 10:56


Kijk hier naar zijn interview met HLN:



Transplantoux ontstond in 2008 als een project om patiënten na een orgaantransplantatie te motiveren om gezond te bewegen, met de Mont Ventoux als symbool voor de kansen én de uitdagingen van getransplanteerden en hun omgeving. De organisatie bleef groeien en bereikte de voorbije jaren tal van getransplanteerde atleten om hen aan te moedigen in een veilige en medisch ondersteunde omgeving te bewegen en te sporten, samen met lotgenoten. De Wereld Transplantatie Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met een orgaantransplantatie en worden om de twee jaar georganiseerd. Vorig jaar wist Team Belgium maar liefst 20 medailles te veroveren, en dit weekend is het tijd voor de allereerste Belgian Transplantoux Games in Leuven.

"Afwijkin­gen waren al vanaf mijn vijfde zichtbaar in mijn bloed en ik wist dat beide nieren steeds slechter zouden functione­ren, maar eigenlijk had ik heel lange tijd geen klachten. Tot die fietsvakan­tie met vrienden in Spanje, toen ik 30 jaar was" Jo Emmers (51)

“Met het organiseren van de eerste Belgian Transplantoux Games verenigen we getransplanteerde atleten en vrijwilligers voor een eerste generale repetitie met het oog op de organisatie van de World Transplant Games in 2027, eveneens in Leuven,” vertelt Jo Emmers (51). “Stelselmatige deelnames aan de World Transplant Games en de 14 geprogrammeerde sporten (atletiek, volleybal, basketbal, voetbal, bowling, tennis, zwemmen, triatlon, petanque, tafeltennis, golf, darts, badminton en fietsen) biedt Transplantoux de perfecte mogelijkheid om meer beweegactiviteiten aan te bieden, zowel in groepsverband als op individueel niveau. Zelf zal ik deelnemen aan het fietsen en zwemmen, al zal het dit weekend eerder op basisconditie zijn (lacht).”



Jo Emmers in actie. © rv
Jo Emmers in actie. © rv

Jo (51) kreeg al van jongs af aan te maken met een chronische nieraandoening. Dat stond zijn sportieve prestaties echter niet in de weg, tot een fietsvakantie in Andalusië in 2003. “Afwijkingen waren al vanaf mijn vijfde zichtbaar in mijn bloed en ik wist dat beide nieren steeds slechter zouden functioneren, maar eigenlijk had ik heel lange tijd geen klachten. Tot die fietsvakantie met vrienden in Spanje, toen ik 30 jaar was. Ik merkte dat ik achterop begon te raken en hoewel ik altijd sportief was en veel bewoog, werd ik plots moe en kreeg ik vaker krampen. De nieren maken namelijk bepaalde hormonen aan die verantwoordelijk zijn voor spierfunctie en de productie van rode bloedcellen. Mijn nieren werkten alsmaar minder goed, en eigenlijk vergiftigde mijn lichaam zichzelf op die manier langzaam.”


"De World Transplant Games in 2027 in Leuven vormen een nieuw doel en ook dit weekend gaan we op de Belgian Transplant Games in Leuven laten zien dat je, ook na een transplan­ta­tie, nog volop kunt bewegen en gezond kunt leven."

Jo Emmers (51)


Een aantal jaren later, in 2009, kreeg Jo een dubbele longontsteking. “Ik wist het al vanaf mijn vijfde, en op mijn dertigste begon ik impact te merken, maar met die dubbele longontsteking op 36-jarige leeftijd werd het duidelijk dat mijn nieren ernstig achteruit gingen,” vervolgt hij. “Anderhalf jaar later startte ik met dialyse, een nierfunctievervangende therapie waarbij het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen. Dit deed ik acht maanden, tot er plots een perfecte match werd gevonden voor een niertransplantatie. Dat was enorm snel, dus ik heb toen heel veel geluk gehad. De operatie verliep goed, maar erna heb ik natuurlijk een aantal maanden moeten herstellen. De eerste drie maanden waren ook cruciaal om afstoting te voorkomen. Het heeft even geduurd, maar in 2012 begon ik weer te werken en te sporten.”



Nieuwe doelen

Jo (51) gaat sindsdien door het leven met een getransplanteerde nier, maar hij laat de transplantatie zijn leven niet beheersen. “Van de transplantatie zelf heb ik geen klachten meer, al zorgt de medicatie die ik moet nemen soms voor huidproblemen en spierafbraak. Toch ben ik heel dankbaar en deel ik mijn ervaringen graag via Transplantoux. De World Transplant Games in 2027 in Leuven vormen een nieuw doel en ook dit weekend gaan we op de Belgian Transplant Games in Leuven laten zien dat je, ook na een transplantatie, nog volop kunt bewegen en gezond kunt leven.”



Jo Emmers in actie. © rv
Jo Emmers in actie. © rv







Comments


bottom of page