Vrijwilligers in de kijker: Familie Borry

Transplantoux zou vierkant draaien zonder de inzet van haar vele vrijwilligers. Of ze nu deel uitmaken van één van onze afdelingen of comités, of af en toe eens graag een handje toesteken, ze zijn onmisbaar! We stellen hen graag aan je voor.

Familie Borry: Een familie doenders

 

Hartelijk. Open. Enthousiast. Sportief. En ja, ook een beetje competitief. Zo kan je de familie Borry, met papa Dirk, mama Martine en zoon Didrik, het best omschrijven. Ondanks de jaren vol medische zorgen voor Didrik, die in 2011 op 22-jarige leeftijd een niertransplantatie onderging, zal je hier enkel positiviteit vinden. Deze familie doenders uit West-Vlaanderen vertelt ons waarom ze alle drie Transplantoux vrijwilligers zijn.

 

“Het is teamwork. Ieder op zijn manier zoekt naar oplossingen en je vult elkaar aan, dat is het mooie. We hebben al veel vrienden gemaakt, uit alle provincies. Ik noem het de Transplantoux familie, je hebt een hechte band, je hangt aan elkaar.”

 

‘Dat kan ik beter’

 

Didrik: “Ik heb Transplantoux leren kennen via een programma op tv, al nadat ik getransplanteerd was, waar ze de beklimming van de Mont Ventoux filmden. Ik ben nogal competitief ingesteld en heb toen meteen gezegd: ‘Wat die mannen kunnen, kan ik beter!’ In 2015 hebben we dan voor het eerst meegedaan. Papa en ik op de fiets. Mama ging mee als supporter.”

 

Leren doseren

 

Martine: “Didrik is een doorzetter, maar hij heeft een lange weg afgelegd sinds zijn transplantatie. Na de operatie woog hij nog maar 55 kilo, wat ontzettend weinig is voor een jonge gast van 22. Het heeft minstens een jaar geduurd voor hij weer fysiek in orde was. En hij heeft moeten leren doseren. Hij vloog er ‘s morgens met volle gas in om dan ‘s middags in bed te belanden.“

Koersfiets

 

Didrik: “Na mijn transplantatie vond ik het moeilijk om rustig op te bouwen. Ik heb de oren van de dokter afgezaagd om te mogen voetballen, maar dat mocht niet. Dus werd ik voetbaltrainer. Dan ben ik beginnen fietsen met een kameraad, eerst op de mountainbike, dan de koersfiets. En toen heb ik die mannen op tv gezien en wist ik wat mijn volgende uitdaging was!”

 

Iedereen op de fiets

 

Dirk: “Dan is Didrik beginnen trainen. Eerst is iedereen enthousiast en willen ze meedoen, maar erna is er altijd wel een excuus. Dat was frustrerend voor Didrik, dus heb ik gezegd: ‘ik doe mee!’. Met nieuwjaar hadden we het erover met mijn drie broers en die twee wilden ook meedoen: eentje op de fiets, en eentje als supporter.”

 

Martine: “En dan begon het: de drie mannen gaan fietsen en ik was alleen thuis. Zegt Didrik tegen mij: ‘dan moet je ook beginnen fietsen’. Ik zag het eerst niet zitten, maar met moederdag heb ik koerskleding gekregen. Dus heb ik ook maar een koersfiets gekocht en ben ik beginnen fietsen (lacht).”

 

Vrijwilligerswerk

 

Dirk: “In 2017 hebben we opnieuw deelgenomen, alledrie op de fiets. En dan zijn we zo heel spontaan beginnen meewerken, met tenten opzetten of koken. Erna is het echte vrijwilligerswerk voor ons begonnen. Tijdens de 12 uren van Zolder hielpen we met zijn allen opruimen. In 2018 startten we voor het eerst in de logistiek. We reden rond met de camionette voor Vive la Vie met alle gerief voor de fietsers.”

 

Didrik: “Klopt, wij zitten op het gemak op de fiets, terwijl zij naar de winkel gaan, de bevoorrading regelen, onze valiezen op de hotelkamer zetten, zelfs onze was doen. Het enige wat wij moeten doen is ons fietsje afgeven en leven zoals een coureur. Dat wil ik nog wel doen (lacht).”

 

Transplantoux familie

 

Martine: “Het is vaak à l’improviste, want iedereen helpt waar hij kan. Een keer was de tent ondergelopen en de keuken kletsnat. Of regende het pijpenstelen waardoor we onderdak bij de boer gevraagd hebben. Het is teamwork. Ieder op zijn manier zoekt naar oplossingen en je vult elkaar aan, dat is het mooie. We hebben al veel vrienden gemaakt, uit alle provincies. Ik noem het de Transplantoux familie, je hebt een hechte band, je hangt aan elkaar.”

 

Wil je zelf ook vrijwilliger worden? Dan ben je van harte welkom bij de Transplantoux familie. Mail naar info@transplantoux.be om meer te weten. 

 

Share This Post
2 reacties
  1. I was very pleased to uncover this great site. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to look at new information on your blog.

  2. top familie

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet getoond op de website.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>