Leuven stelt zich kandidaat om WTG 2025 te organiseren

Transplantoux heeft zich in december 2021, samen met Stad Leuven, de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Leuven Convention Bureau en IM Associates, formeel kandidaat gesteld om de World Transplant Games te organiseren in 2025.


“De stad Leuven is één van de oudste universiteitssteden ter wereld. Leuven is geen stad van herkomst, maar een stad van bestemming. De combinatie van eeuwenoud, prachtig erfgoed en een toekomstgerichte mentaliteit, stevig verankerd in een traditie van wetenschap en innovatie, is wat Leuven uniek maakt. In Leuven laveert men tussen oud en nieuw, als was men een tijdreiziger. Als trendsetter, als pionier die van nature uitmuntendheid nastreeft in diverse domeinen, verbindt Leuven het verleden met de toekomst, elke dag opnieuw. Hier grijpen we het verleden aan, niet om er bij stil te staan, maar om het te gebruiken als bron van vernieuwing.”

Als introtekst van ons dossier kan deze alinea al tellen. Vanuit de centrale rol die Leuven speelde in de geschiedenis van de orgaantransplantatie, is Transplantoux dan ook bijzonder enthousiast om gastheer te zijn van de World Transplant Games 2025. Onze kandidatuur werd opgebouwd op basis van een aantal pijlers, steunpilaren die ook in de dagelijkse werking van Transplantoux naar voor komen. Een centrale rol is weggelegd voor het motto van Transplantoux: “connected for life!”, verbinden voor het leven!

Voor Transplantoux is deze kandidatuur een ideale bondgenoot om onze werking in de komende jaren breder uit te bouwen.
 • Meer als ooit kunnen we binnen onze organisatie door een deelname aan de Spelen inzetten in functie van ‘sport voor allen’. Niet meer alleen fietsen, wandelen of triatlon moeten aan bod komen in onze jaarplanning. Maar we kunnen ook starten met initiaties, workshops en/of trainingen in zwemmen, golf, tafeltennis, badminton, petanque, urban sports en zo veel meer…
 • Naast uithouding zijn er nog veel andere facetten die mee bepalen hoe fit iemand is. Denken we dan maar bijvoorbeeld aan kracht, lenigheid en/of evenwicht. Door jezelf eens in een andere sport in te werken, ga je globaal gezien alleen maar fitter worden, aangezien die sport nieuwe vaardigheden en dus training vergt. De Spelen zijn hiervoor de ideale uitdaging
 • Een deelname aan de World Transplant Games kan voor ieder van onze leden ook een directe verrijking zijn, door het contact met lotgenoten die van alle kanten uit de wereld afkomen.
Over ideale bondgenoten gesproken, naast Stad Leuven & KU Leuven is ook IM Associates deel van onze organisatiecomité.

IM Associates is een in Leuven gevestigd consultancybedrijf dat datagestuurde meerwaarde wil creëren voor alle stakeholders in de farma & healthcare industrie. Ze maken al sinds 2017 deel uit van de sponsorraad van Transplantoux, en gaan met hun projectmanagementvaardigheden en netwerk de organisatie van de Spelen naar een hoger niveau tillen.

Onze ambities liggen hoog met onze kandidatuur, zo willen we…

• de meest innovatieve, meest ecologische, en meest verbindende World Transplant Games tot nu toe te organiseren!
• er een zeer zichtbaar evenement van maken, ingebed in de lokale Leuvense gemeenschap, en de leukste ervaring bieden voor de deelnemende atleten, hun coaches, en andere bezoekers.
• zoveel mogelijk internationale teams enthousiast maken om deel te nemen, met alles wat onze onweerstaanbare gaststad te bieden heeft.
• de grootste Belgische delegatie ooit aan WTG laten deelnemen – met een Belgisch team in elke sportdiscipline – en het hoogste aantal “Belgische Olympische medailles” binnenhalen!
• voor de eerste keer getransplanteerde atleten samenbrengen die alle Belgische transplantatiecentra vertegenwoordigen.
• alle Belgische transplantatieontvangers en (families van) donoren erbij betrekken.
• getransplanteerden uitnodigen en in staat stellen om donoren, verzorgers en professionals in de gezondheidszorg te bedanken.
• het succes van transplantatie en van de noodzaak voor meer mensen om orgaan- en weefseldonatie te overwegen naar voor brengen.
• getransplanteerden aanmoedigen om volledig te revalideren en hun leven op een gezonde manier te “herleven”.
• impact creëren en alle betrokkenen verbinden.

In de aanloop naar en tijdens de WTG 2025 zullen we iedereen met interesse in deze Spelen motiveren. Om te bewegen, te trainen, deel te nemen, vrijwilliger te zijn, ambassadeur te zijn, te ondersteunen, aan te moedigen of op welke manier dan ook deel uit te maken van de “buzz”.

In 2022 hopen we bij de laatste drie geselecteerden te zijn, zodat we de ‘board’ van WTGF tijdens een plaatsbezoek bijkomend kunnen overtuigen om voor Transplantoux & Leuven te kiezen als gastheer. De finale beslissing valt in de zomer 2022.

Hieronder enkele inspirerende toespraken.

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven

Diethard Monbaliu, voorzitter Transplantoux

Wim Robberecht, CEO UZ Leuven

 

Share This Post
2 reacties
 1. Een SUPER GOED INITIATIEF om de WORLD TRANSPLANT GAMES FEDERATION te laten DOORGAAN in LEUVEN ! Ik HOOP VAN HARTE DAT HET LUKT en ZEKER dat er van de WTGF-leiding een POSITIEF ANTWOORD ZAL GEGEVEN WORDEN om LEUVEN als GASTSTAD aan te DUIDEN.
  Ik heb pas dit jaar de eerste keer deelgenomen aan de Billion Steps Challenge, mijn TEAM bestond uit 5 personen en ik ben heel fier dat we samen reeds een mooie plaats behaald hebben voor een eerste deelname. Daaraan deelnemen geeft extra moed om extra stappen te zetten !
  Het HOOFDDOEL is tenslotte om VEEL te BEWEGEN !
  Dat DOEL kan je BEST BEREIKEN als je SAMENWERKT met een GROTE GROEP !

  TOTAAL AANTAL DEELNEMERS in de HELE WERELD : 2.082 PERSONEN

  TOTAAL GEZETTE STAPPEN door ALLE DEELNEMERS : 1.226.440.954 STAPPEN

  TOTAAL GEZETTE STAPPEN door BELGISCHE TEAMS : 40.684.849 BELGISCHE STAPPEN

  Ik ben fier dat ik daaraan kon deelnemen en heel dankbaar voor mijn nieuwe leven dat ik extra gekregen heb !

  Groetjes,
  Ann

 2. Awesome! Its in fact amazing post, I have got much clear idea about from this paragraph.

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet getoond op de website.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>